Sunday, January 12, 2014

ႏုိင္ငံျခားသားမ်ားနဲ႔ အေမးအေျဖ (၂)


ႏုိင္ငံျခားသားတစ္ေယာက္က သူဟာ အရင္က အစားေသာက္ကုိ အလြန္ေခ်းမ်ားတဲ့သူတဲ့။ ဥပမာ-ခု သူ ျမန္မာျပည္လာတဲ့အခါ ျမန္မာအစားအစာကုိ မစားတတ္ဘူးတဲ့။ သူ႔ႏုိင္ငံမွာဆုိလည္း အစားေသာက္ေရြးတယ္၊ အစားေသာက္အတြက္ အိမ္ကလူေတြနဲ႔ပါ စကားမ်ားရတဲ့အထိ ေခ်းမ်ားတယ္တဲ့။ ဒါနဲ႔ ဦးဇင္းက သူ႔ကုိ အစားေသာက္ဆုိတာ စားတုန္းခဏပဲ။ ၿပီးရင္ ေပ်ာက္ပ်က္သြားတယ္။ ၿမဲတဲ့အရာ မဟုတ္ဘူး။ စားၿပီးတာနဲ႔ အဲဒါကုိ ျပန္ယူလုိ႔မရသလုိ ျပန္ေအာက္ေမ့ေနလုိ႔လည္း ဘာမွမထူးဘူး။
 
ဒါေၾကာင့္ စားဆဲမွာ စားရင္ စားတယ္၊ ေသာက္ရင္ ေသာက္တယ္လုိ႔ မွတ္ေပးပါ။ ဒီအစားေသာက္ေတြဟာ မၿမဲတဲ့အရာေတြ၊ ေပ်ာက္ပ်က္သြားမွာပါလားဆုိၿပီး ဆင္ျခင္စားပါ။ စားေသာက္ဆဲ လွ်ာေပၚတင္ဆဲေလးမွာသာ ေကာင္းတယ္မေကာင္းဘူးလုိ႔ အာရံုခံႏုိင္တာျဖစ္လုိ႔ လွ်ာေပၚကေန ေပ်ာက္သြားတာနဲ႔ ဘာမွျပန္လုပ္လုိ႔မရသလုိ ျပန္ေအာက္ေမ့ေနလည္း အလကားပဲ။ အစားေသာက္ဆုိတာ ခႏၶာကုိယ္လုိအပ္ခ်က္အရ ျဖည့္ေပးရတာ။ ၿပီးရင္ အိမ္သာထဲမွာ ျပန္ပစ္ရတာမုိ႔ အစားေသာက္စားေသာက္တဲ့အခါ စားတယ္၊ ေသာက္တယ္လုိ႔ ဆင္ျခင္ၿပီး စားေသာက္မယ္ဆုိရင္ တရားလည္းပြားမ်ားၿပီးသား ျဖစ္မယ္၊ ကုသုိလ္အက်ိဳးလည္း ရမယ္လုိ႔ သူတုိ႔ေတြကုိ ထမင္းစားတဲ့အခါ လက္ေတြ႕တရားမွတ္နည္း သင္ေပးပါတယ္။
ဒါျပင္ ဥပမာေလးတစ္ခုနဲ႔ ထပ္ရွင္းျပလုိက္ပါတယ္။ လူေတြဟာ ကုိယ့္စီးတဲ့ကားေတြကုိ ဆီျဖည့္ၾကပါတယ္။ အဲဒီလုိ ဆီျဖည့္က်တာဟာ ကုိယ္သြားခ်င္တဲ့ေနရာကုိ၊ ကုိယ္ရည္မွန္းခ်က္ကုိ ျဖစ္ေျမာက္ေအာင္လုပ္ႏုိင္ဖုိ႔အတြက္ပါ။ မိမိတုိ႔ကားေတြကုိ ဆီျဖည့္တဲ့အခါ မိမိတုိ႔ေတြဟာ ဒီဓာတ္ဆီ၊ ေရနံဆီက ခ်ိဳတယ္၊ ခ်ဥ္တယ္စတဲ့ အရသာေတြကုိ မခံစားၾကပါဘူး။ အဓိကရည္မွန္းခ်က္ျဖစ္တဲ့ မိမိလုိရာသြားဖုိ႔အတြက္ပဲမုိ႔ ဆီေပၚမွာလည္း ေလာဘတဏွာအရသာခံၿပီး ကိေလသာေတြ မျဖစ္ၾကပါဘူး။
အဲဒီလုိပဲ မိမိတုိ႔ခႏၶာကုိယ္ထဲကုိ အစားအစာျဖည့္ျခင္း၊ စားျခင္းဟာလည္း ခႏၶာကုိယ္ဆက္လက္ရွင္သန္ၿပီး မိမိတုိ႔ ရည္မွန္းခ်က္ေတြကုိ ျပဳလုပ္ႏုိင္ဖုိ႔၊ အထူးသျဖင့္ မိမိတုိ႔သြားေနတဲ့ နိဗၺာန္လမ္းကုိ ေလွ်ာက္လွမ္းႏုိင္ဖုိ႔ အစားအစာျဖည့္ျခင္း၊ စားေသာက္ျခင္းတုိ႔ကုိ ျပဳလုပ္ၾကရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ မိမိတုိ႔ဟာ ခႏၶာကုိယ္လုိအပ္ခ်က္အရ အစားအစာျဖည့္ျခင္းပဲလုိ႔ သေဘာထားၿပီး အစားအစာေပၚမွာ ေကာင္းတယ္၊ မေကာင္းဘူးဆုိတဲ့ ကိေလသာေတြ မျဖစ္ဘဲ စားရင္စားတယ္၊ ေသာက္ရင္ ေသာက္တယ္၊ ခုလုိ စားေသာက္တာဟာ ခႏၶာကုိယ္ဆက္လက္ရွင္သန္ၿပီး မိမိလုိရာနိဗၺာန္ေရာက္ေၾကာင္းေတြ ျပဳလုပ္ႏုိင္ဖုိ႔ပဲလုိ႔ သေဘာထား စားေသာက္မယ္ဆုိရင္ ဘယ္အစားအစာမဆုိ စားေသာက္ႏုိင္ၿပီး ကိေလသာမ်ားလည္း မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
အရိယာသူေတာ္ေကာင္းေတြဟာ အဲဒီလုိသေဘာထား စားေသာက္ၾကတာမုိ႔ ဘယ္အစားအစာမဆုိ ပုပ္သုိးေနတဲ့ အစားအစာပင္ျဖစ္ပါေစ စားေသာက္ႏုိင္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ မိမိတုိ႔ကလည္း အဲဒီလုိနည္းယူမွတ္သားၿပီး အစားအေသာက္အတြက္ မေကာင္းမႈေတြမလုပ္ဘဲ စားေသာက္တဲ့အခါမွာလည္း ကိေလသာေတြ မျဖစ္ၾကရေအာင္ က်င့္သံုးေနထုိင္ႏုိင္ေအာင္ ႀကိဳးစားၾကရပါမယ္။
ေနာက္ရက္က်ေတာ့ သူတုိ႔ေတြထဲက အစားေသာက္ေခ်းမ်ားတဲ့သူဟာ ဦးဇင္းရဲ႕ သြန္သင္ေပးမႈေၾကာင့္ သူ ဘာနဲ႔မဆုိ ခု စားတတ္သြားၿပီ၊ အစားစာကုိလည္း ေခ်းမမ်ားေတာ့ဘူး။ ခု ေက်ာင္းက မနက္စာေကၽြးတဲ့ထဲက ပဲျပဳတ္နဲ႔ထမင္းနဲ႔ကုိ စားရတာ အဆင္ေျပသြားၿပီ။ အစားေသာက္ေပၚမွာ ေခ်းမမ်ားေတာ့ဘူး။ ခု ပဲျပဳတ္နဲ႔စားရတာကုိ ဦးဇင္းေျပာသလုိမွတ္ၿပီး စားလုိက္တာ၊ ဘာစြဲလမ္းမႈ၊ အရသာခံမႈမွမရွိဘဲ စားလုိက္ေတာ့ ဗုိက္ဝသြားတယ္။ ဘာမွ စိတ္အေႏွာက္အယွက္ ေဒါသျဖစ္စရာေတြလည္း မရွိေတာ့ဘူး။
ဦးဇင္း ခုလုိ ေျပာျပေပးတဲ့အတြက္ တပည့္ေတာ္ ဒီကေရွ႕ အစားေသာက္အတြက္ အလုပ္မရႈပ္၊ စိတ္မရႈပ္ရသလုိ မိသားစု၊ အေပါင္းသင္းေတြပါ စိတ္မရႈပ္ရေတာ့ဘူး။ အစားေသာက္အတြက္နဲ႔လည္း မေကာင္းတာမလုပ္ျဖစ္ေတာ့ဘူး ေသခ်ာသြားၿပီ။ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီး တင္ပါတယ္လုိ႔ ေျပာသြားရွာပါတယ္။
ဆက္လက္ၿပီး က်န္ေနေသးတဲ့ အေမးအေျဖေလးမ်ားကုိ ေရးသားလုိက္ပါဦးမယ္။ စာဖတ္သူမ်ားအားလံုး အစားအေသာက္အတြက္ မေကာင္းမႈလုပ္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ကိေလသာေတြျဖစ္ျခင္းတုိ႔မွ ကင္းေဝးၾကၿပီး သူေတာ္ေကာင္းတုိ႔က်င့္သံုးနည္းမ်ားကုိ နိဗၺာန္ေရာက္သည္ထိ က်င့္သံုးႏုိင္ၾကပါေစလုိ႔ ဆႏၵျပဳလ်က္….။
အရွင္ေကာမလ ဆန္နီေနမင္း

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.